Kiwi je exotické ovoce. Pěstovat ho můžete i u nás.

Kiwi je oblíbené ovoce obsahující spoustu vitamínu C. Lze ho spolehlivě vypěstovat i v našich podmínkách, jen musíme zvolit tu správnou odrůdu. Aktinidie lahodná (Actinidia deliciosa), jejímž plodem jsou ty oválné zelené plody známé pod pojmem kiwi, je popínavá, rychle rostoucí liána s vyšší a pravidelnou plodností. 

Pěstovat kiwi se dá v teplejších oblastech, tam kde se daří vinné révě, nebo ve skleníku. Barva květů je bílá až smetanová. Kiwi je mrazuodolné a některá odrůda samosprašná. Jinak je to rostlina dvoudomá, takže je třeba vysadit samčí a samičí jedince. Nejlépe v poměru na jednu samčí aspoň čtyři samičí rostliny.

Kiwi na zahradě

Máte rádi kiwi a máte zahradu? Vypěstujte si ho sami. Na zahrádce se nejlépe daří variantě minikiwi, ale dá se pěstovat i to větší. Rostliny se vysazují ke stěnám domu nebo pergoly, na jižní, jihozápadní či jihovýchodní stranu. Kiwi můžeme pěstovat také v nádobách na plně osluněném místě, stejně jako vinnou révu. Kmen mají aktinidie tenký, potřebují oporu. A samozřejmě také zálivku a slunce. Délka slunečního svitu, kromě živin, ovlivňuje množství a kvalitu úrody.

Péče o kiwi na zahradě

Půdu mají aktinidie rády propustnou, písčitohlinitou s dostatkem živin – především vápníku, draslíku a hořčíku. Obsah těchto prvků v půdě má význam pro kvetení a pro nasazování květů. Proto je v průběhu vegetace důležité hnojení (stačí hnojit běžnými dostupnými typy, jako jsou dusíkatá hnojiva).

Na pozice vysazujeme jednotlivé větve, aby nám nevytvořily spleť výhonů. Vybíráme jen rostliny, které jsou již dobře zakořeněné a mají dostatečné přírůstky. Každý výhon může být základem kmínku, na kterém se bude tvořit obrost a bude se pnout po stěně nebo konstrukci. Kiwi plodí až ve třetím roce po výsadbě. Aktinidie netrpí obvyklými houbovými chorobami, ani ho nenapadají škůdci, což je velká výhoda.

Rozmnožování

Aktinidie se rozmnožují semeny z dobře vyzrálých plodů. Semena se vysévají do pařeniště. Nebo je množíme z letních polovyzrálých řízků, které připravíme v měsíci červenci. K tomu používáme substrát pro množení. Řízky necháme přezimovat a na jaře přesadíme do květníku. Dobře zakořeněné rostliny vyvážeme k opoře. Na podzim vysazujeme ven. Před zimou se musí dobře zakrýt slámou nebo chvojím, aby byly rostliny chráněny. 

Plod a jeho využití

Plody aktinidie (kiwi) potřebují hodně sluníčka. Dozrávají až na konci podzimních měsíců. Kiwi jsou vícesemenné bobule vejcovitého až kulovitého tvaru, šťavnaté, se sladce navinulou až sladkou chutí. Dužina je zelená. Plodům nevadí, když v době dozrávání přejdou mrazem. Ba naopak, kvalita a jeho chuť se dokonce zlepšuje. 

Kiwi jsou určené k přímé konzumaci. Je to ovoce velmi zdravé, plné vitamínů a prospěšných látek. K prevenci stačí jeden kousek denně. Z jednoho keře sklidíme až deset kilo kiwi. Pokud máme velkou úrodu, můžeme z nich udělat zavařeniny – marmelády, džemy. Dají se používat do pokrmů, dortů, nealkoholických nápojů. Při dietě pomáhá kiwi shodit nadbytečná kila. Také se používá v kosmetice, při výrobě pleťové vody a krémů.


Mohlo by vás zajímat

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.