Marinády na kuřecí maso – Nejlepší recepty ke grilování

Marináda na kuřecí maso dokáže dodat správnou chuť každému jídlu. Pokud jste se marinádám vyhýbali, na začátek vyzkoušejte medovou či bylinkovou marinádu. Výborně se hodí na gril.

Jsme národ, který začne grilovat s prvními jarními teplými dny a vydrží dlouho do podzimu. Na grilu si připravujeme spoustu dobrot. Mezi bezmasé pochoutky patří grilovaná zelenina, žampiony, také sýry halloumi, oštěpok nebo hermelín. Masožravci si grilují klobásky, špízy, hamburgery, buřty, kuřecí paličky či křidýlka nebo rovnou steaky. 

Dřív než dáme maso na gril, je dobré ho nějaký čas marinovat. Získá tak mnohem zajímavější chuť a hlavně bude křehčí a rychleji se ugriluje. Znáte, která marináda na kuřecí maso je ta nejlepší? My vám přinášíme takové marinády na kuře, které si zařadíte do svých oblíbených receptů.

Medová marináda na kuřecí maso s chilli

Medová marináda je osvědčená klasika při každé grilovačce. Mají ji v oblibě zejména ti jedinci, kterým nevadí spojení sladce slaných chutí. Často bývá medová marináda používaná také na vepřová žebírka, po kterých si zalizují prsty asi všichni.

Suroviny

  • špetka sušeného chilli nebo jedna chilli paprička
  • 5 lžic medu
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 lžíce oleje

Postup

Veškeré ingredience smícháme v misce, do které následně vložíme maso. Doporučujeme marinovat kuřecí paličky nebo křidélka. Nechte maso v marinádě uležet minimálně přes noc. Čím déle kuřecí maso v marinádě odleží, tím bude jeho chuť výraznější.

BBQ marináda s česnekem

Tato marináda na kuřecí maso je snad nejznámější a pochutná si na ní opravdu asi každý. Na tuto barbecue marinádu budeme potřebovat:

  • 80 ml BBQ omáčky,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 lžíce kečup,
  • sůl,
  • pepř,
  • 1 lžíce worcestrové omáčky,
  • 1 lžíce sojové omáčky,
  • 2 lžíce oleje,
  • 1 lžíce třtinového cukru.

Postup

Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny omáčky, olej, kečup, sůl, pepř a cukr. Vše pořádně promícháme. Kromě kuřecího masa je tato barbecue marináda vhodná i na vepřovou krkovici. Maso v marinádě uschováme v uzavíratelné míse i několik dní.

medová marináda na kuřecí maso, gril
Zdroj obrázku: stockcreations / Shutterstock.com

Je dobré poznamenat, že většina marinád je univerzální, a tedy marináda na vepřové maso může být klidně použita také na kuřecí maso a opačně. 

Bylinková marináda na kuřecí maso

Suroviny

  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • tymián
  • oregáno
  • petržel
  • olej
  • citronová šťáva

Postup

Do misky vlijeme olej, citronovou šťávu a přidáme bylinky, sůl a pepř. Tato marináda na kuřecí maso je však odzkoušena i na jiných druzích masa a také se výborně hodí k rybám. Grilované maso podávejte s opečeným bramborem.

Hořčičná marináda na kuřecí maso s kari

Suroviny

  • lžíce hořčice
  • lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce kari
  • sůl a pepř

Postup

Česnek si oloupeme a utřeme se solí. Přidáme olej, hořčice, sojovou omáčku, kari, sůl a pepř. Doporučujeme nakládat kuřecí řízky stehenní nebo prsní. Grilované maso je skvělé podávané se zeleninovým salátem a rýží.

Grilovací sezóna je již v plném proudu, tak vám přejeme příjemné posezení na zahradě při obědě či večeři s vaší rodinou či kamarády. A samozřejmě dobrou chuť k výbornému jídlu.

Zdroj: therecipecritic.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.