Hrnková mramorová bábovka aneb jak připravit tuto neskutečnou dobrotu?

0
152
Zdroj foto: AS Food studio / Shutterstock.com

Dostali jste chuť na něco sladkého? Hrnková mramorová bábovka se skvěle hodí pro zpestření svátečního i běžného dne. Navíc její příprava není vůbec složitá a krásně provoní celý domov.

Vytvořte si z pár základních ingrediencí vynikající moučník a pohostěte sebe i své blízké tradiční českou bábovkou.

Bábovka v neděli nechyběla na žádném stole

Snad v každé kuchařce našich babiček nesměl tento recept chybět. Vždyť právě vláčná mramorová bábovka byla přímo synonymem pro sváteční nedělní den, kdy se rodiny scházely k odpolednímu posezení. I vy si nyní můžete vytvořit voňavé kouzlo domova, které vás dokonale potěší. Výhoda tohoto moučníku je ještě jedna: když jej ihned nesníte, vydrží až týden stále výborný. Můžete si tedy dopřát každý den kousek lahodného sladkého nebe. Jdeme na přípravu!

Odměření hrníčkem

Také vás nebaví v kuchyni pobíhat s váhou nebo odměrkami? Hrníčková mramorová bábovka je pro vás jako dělaná – k odměření všech surovin budete potřebovat totiž pouze jeden hrnek, toť vše. Příprava moučníku je jednoduchá, takže se do jejího vytváření nebojte zapojit i děti. Určitě se o to více budou těšit na výsledek své práce.

Nachystejte si základní ingredience, a ještě před tím, než se pustíte do výroby těsta, zapněte si troubu, ať je vyhřátá, než se do ní vloží babiččina mramorová bábovka. Recept vám nabízíme základní, a ještě jeden vylepšený. Pusťte se do toho!

Zdroj foto: Viktor1 / Shutterstock.com

Základní recept na mramorovou bábovku

Recept je od babičky, takže je prověřený léty spokojeného mlsání této dobroty. Hrnková mramorová bábovka se skvěle hodí k odpolední pauze na kávu nebo na čaj.

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce,
  • ½ hrnku oleje,
  • 1 hrnek cukru,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 hrnky mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • kůru z 1 citrónu,
  • trochu kakaa.

Postup přípravy:

  1. Nejprve zapněte troubu na střední teplotu.
  2. Poté si nachystejte formu na bábovku, vymažte ji olejem a vysypejte moukou. Tak se vám těsto na nádobu nepřilepí.
  3. Nyní ušlehejte vejce s cukry, a po zhruba 3 minutách, kdy se objevil základ na těsto, šlehač vypněte.
  4. Pomalu přimíchejte olej a vlažné mléko, nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Těsto si rozdělte do dvou nádob. Do první z nich budete nyní přidávat nastrouhanou kůru z 1 citrónu, a do druhé kakao podle chuti. Většinou vám postačí 1 – 1,5 lžíce.
  6. Nejprve nalejte do bábovkové formy světlé těsto, poté těsto s kakaem.
  7. Mramorovou texturu vytvoříte tak, že těsto jemně promícháte nožem.
  8. Vložte bábovku do trouby a pečte 45 minut.
  9. Po upečení ji ihned vyklopte na talíř a nechte pomalu vychladnout. Můžete ji krát ještě vlažnou.

Tato mramorová bábovka se stane jedním z vašich nejoblíbenějších receptů. Přípravou strávíte necelou čtvrthodinu, a poté se již můžete těšit, až si dobrotu vytáhnete z trouby.

Zdroj foto: EstudiosOMH / Shutterstock.com

Vylepšený recept na hrnkovou bábovku

Když se v kuchyni objeví tvaroh, je jasné, že bude na stole něco lahodného. Mramorová bábovka s tvarohem je odlehčená verze základního receptu. Ještě více bude pokoušet vaše chuťové buňky. Tu chuť si prostě zamilujete!

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek oleje,
  • 2 vejce,
  • 1 hrnek tvarohu,
  • ½ hrnku mletého cukru,
  • 1 a ½ hrnku mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • kůru z 1 citrónu,
  • hrst rozinek,
  • 1 lžíci rumu,
  • kakao,
  • hrubou mouku nebo strouhanku na posypání.

Postup přípravy:

  1. Nejprve si zapněte troubu a vyhřejte ji na střední teplotu.
  2. Poté si vymažte formu na bábovku olejem a vysypejte ji moukou nebo strouhankou.
  3. Ještě, než se pustíte do tvoření těsta, namočte rozinky v troše rumu.
  4. Nyní již můžeme chystat těsto. Do šlehací mísy vložte vejce, cukr, tvaroh a olej, a šlehejte do hladkého základu na těsto.
  5. Přidejte pomalu mouku smíchanou s práškem do pečiva. Je-li těsto příliš husté, přidejte lžíci mléka.
  6. Nyní je čas, abyste vsypali do těsta rozinky.
  7. Následně si rozdělte těsto do dvou mís. Do jedné přidejte nastrouhanou kůru z citrónu, do druhé pak kakao.
  8. Do nádoby na pečení nalijte nejprve světlé těsto, potom tmavé, a než vložíte bábovku do trouby, jemně nožem těsto promíchejte.
  9. Pečte 45 minut, po upečení ihned vyklopte bábovku z formy a nechte ji vychladnout.

Už se těšíte, až se váš byt provoní? Klasická nebo mramorová bábovka s tvarohem vám dokonale zpříjemní den.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno