Tvarohová bábovka – Vláčný recept
Vláčná tvarohová bábovka je typický dezert českých domácností. Tento recept je opravdu jednoduchý, rychlý, vláčný a velmi lahodný.
U koho se v české domácnosti nepečou lahodné bábovky? Formu na bábovku najdete snad v každé kuchyni díky oblíbenosti tohoto moučníku. Historie typického receptu na tento dezert sahá až do 15. století, kdy se předkládala porodním bábám za pomoc při porodu.
Doporučujeme: Jablečná bábovka
Recept na tvarohovou bábovku
Pokud si nepotrpíte na vážení ingrediencí, nejvhodnějším receptem na bábovku bude pro vás ten s pomocí hrnku. Hrnkové moučníky jsou velmi oblíbené pro jejich jednoduchost a rychlou přípravu. Pro vláčnou hrníčkovou bábovku s tvarohem si připravte.
Suroviny
- hrnek měkkého tvarohu,
- 1,5 hrnku polohrubé mouky,
- 2 vejce,
- ½ hrnku oleje,
- ½ hrnku moučkového cukru,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 lžíci rumu,
- citronovou kůru.
Postup
- Do velké mísy smíchejte tvaroh s cukrem, přidejte olej, rum a vejce. Vše důkladně promíchejte, aby vám vznikla hladká směs.
- Poté přidejte prášek do pečiva a polohrubou mouku a opět pečlivě promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, můžete ho naředit mlékem dle potřeby.
- Do těsta přidejte ještě citronovou kůru. Rozdělte polo řídké těsto na půlku a jednu z nich obarvěte kakaem.
- Do dobře vymazané formy na bábovku nalijte nejdříve jednu část těsta, poté druhou obarvenou, a nakonec opět zbytek prvního těsta. Tím vám po upečení vznikne krásně barevná struktura bábovky.
- Předehřejte si troubu na 150 °C a formu s těstem dejte péct.
- Asi po hodině vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené i uvnitř bábovky a pokud ano, můžete ji vyjmout a chvíli počkat, než se ochladí. Poté by měla jít dobře vyklopit.
- Jestliže by se vám nedařilo bábovku z formy dostat, ochlaďte stěny formy mokrou kuchyňskou utěrkou.
Tato rychlá tvarohová bábovka bude chutnat vám i celé vaší rodině díky skvělé vláčnosti i dobrému vyvážení chutí.
Zdroj: allrecipes.com
Doporučujeme: Mramorová bábovka