Dostali jste chuť na sladkou dobrotu? Pojďte si přichystat banánové lívance. Jeden z nejrychlejších receptů na moučník i hlavní chod – to jsou jedinečné lívance, po kterých bude váš den skutečně nádherný. Dejte si svou sladkou odměnu kdykoliv se vám zachce.
Zdravé banánové lívance si můžete připravit dokonce v bezlepkové variantě, bez vajíček, nebo ve veganské verzi. Přejeme vám dobrou chuť!
Zdravá dobrota připravená během chvilky
Banánové lívance jsou výborný tip na snídani i oběd. Jejich příprava je doslova hračka, zvládne to i odrostlejší dítě. Výhoda tohoto receptu spočívá v jeho lehkosti a jednoduchosti. Banánové lívance bez mouky nezatěžují naše trávení, a jsou vhodné i pro osoby s intolerancí na lepek nebo laktózu.
Co budete potřebovat:
- 1 banán,
- 2 vejce,
- 1 lžičku cukru,
- máslo, ghí, nebo kokosový olej,
- marmeládu, ovoce a šlehačku na ozdobení.
Postup přípravy:
- Banán nakrájejte na hrubší kolečka a vložte do mixéru.
- Přidejte rozklepnutá vejce a lžičku cukru a rozmixujte.
- Na pánev vložte kousek másla, ghí nebo kokosového oleje, a počkejte, až se rozehřeje.
- Vlijte trochu těsta na pánev a smažte po obou stranách, až bude těsto dobře propečené.
Voilà! A na světě jsou lahodné a zdravé banánové lívance! Recept je jednoduchý a výsledek výtečný. Hotové lívance ještě potřete marmeládou, nebo na ně nakrájejte čerstvé ovoce a ozdobte je šlehačkou.

Lívance s vločkami a chia semínky
Ještě zdravější variantu si připravíte, když se rozhodnete si recept ozvláštnit superpotravinami. Banánové lívance s vločkami se připravují podle základního receptu, ale s tím rozdílem, že do těsta po rozmixování přidáte ještě hrst ovesných vloček.
Dalším skvělým tipem pro fitness změnu je těsto, do kterého kromě ovesných vloček přimícháte i lžíci chia semínek. Banánové lívance s ovesnými vločkami a chia semínky jsou výborná svačinka při cvičebním plánu. Zajistí vám rychlé a zdravé cukry, a také vlákninu.
Jde to i bez vajec
Nemáte zrovna po ruce vajíčka? Připravte si banánové lívance bez vajec a získáte tak vynikající moučník nebo hlavní chod i pro osoby s alergií na vejce. Recept na banánové lívance je rychlý a více než jednoduchý:
Budete potřebovat:
- 20 dkg hladké mouky,
- 1 lžičku cukru,
- 300 ml mléka,
- 2 banány,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- máslo, ghí, nebo kokosový olej,
- marmeládu, smetanu a ovoce na ozdobení.
Postup přípravy:
- Nejdříve rozmačkejte vidličkou banány na kaši.
- Použít samozřejmě můžete i kuchyňský mixér, ve kterém rovnou rozmixujte banány s mlékem.
- Dále pomalu přimíchávejte vařečkou v míse ostatní ingredience a vytvořte hladké těsto.
Na pánev si dejte trochu másla, ghí, nebo kokosového oleje, a lívance z obou stran propečte. Takto připravená dobrota se podává s trochou oslazené zakysané smetany, s marmeládou, nebo sezónním ovocem.

Veganská varianta
Stále více lidí se snaží změnit svůj styl života a nezatěžovat nesprávným stravováním ani svůj organismus, ani naši planetu. Veganská varianta receptu přímo splňuje tyto cíle. Recept na banánové lívance z veganských ingrediencí vám rozhodně zachutná.
Budete potřebovat:
- 1 banán,
- 100 ml rostlinného mléka – zkuste třeba sójové,
- 2 lžíce bezlepkové mouky,
- kokosový olej,
- burákové máslo, nebo javorový sirup na dochucení.
Postup přípravy:
- Banán s mlékem rozmixujte a přidejte bezlepkovou mouku.
- Vzniklé těsto smažte na troše kokosového oleje po obou stranách. Hotové „banánové lívance vegan“ potřete například burákovým máslem, nebo zkuste javorový sirup.
Oblíbený pokrm z několika jednoduchých ingrediencí už se těší, až objevíte jeho slastnou chuť. Pokud vám nevyhovují banánové lívance s moukou, můžete si recept upravit a zvolit jednoduchý postup, ve kterém mouka není vůbec obsažena. Už se také těšíte, až si dáte něco zdravého a výborného do břicha? Tyto recepty vám určitě udělají radost! Přejeme vám krásné vaření a dobrou chuť!