Volně rostoucí bylinka, která chutná i pomáhá aneb co je to medvědí česnek

Když se řekne medvědí česnek, představí si možná mnoho lidí něco podobno klasickému česneku, který v domácnosti a zejména v kuchyni využívá snad každý. Není mu však podobný vzhledem, ale pouze chutí. Má blahodárné účinky na lidské tělo a také zdraví. Svým vzhledem může někomu připomínat konvalinky, jinému zase drobné jarní kvítí. Nebojte se, není jedovatý. Jaké má léčivé účinky? A kde jej v kuchyni použít?

Léčivé účinky medvědího česneku

Každý rok je po medvědím česneku velká sháňka. Je to i tím, že roste jen asi tři neděle v roce, takže moc času na sklizeň není. Najdete jej ve volné přírodě, dorůstá asi třiceti centimetrů a poznáte jej díky typické česnekové vůni, která se okolo něj line. Pro mnoho lidí jde o zázrak, na který nedají dopustit. Pravidelně jej sbírají a své uplatnění nachází zejména v kuchyni. Pro ty, kteří jej nechtějí hledat v přírodě, koupíte jej také v obchodech.

Kde medvědí česnek pomáhá?

  • Silný antioxidant a antibiotikum
  • Působí proti zánětlivým onemocněním
  • Pomáhá proti chřipce, rýmě a nachlazení
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Pomáhá při střevních obtížích
  • Má pozitivní účinky u cukrovky
  • Má pozitivní účinky při rakovině
  • Má pozitivní účinky při tvorbě krevních sraženin
  • Pomáhá při problémech s ledvinami
  • Řeší problémy s močovými cestami
  • Podporuje trávení
  • Pomáhá při očistných jarních kúrách

Kde jej využít v kuchyni?

Mladé listy medvědího česneku můžete nasekat do salátů, čímž mu zajistíte lehce pikantní česnekovou chuť. Je možné jej také zaměnit za pažitku, nasekat nadrobno a posypat brambory, rohlík s pomazánkami, salát a podobně. Dobrým doplňkem, když jsou drobně nasekané, jsou listy medvědího česneku také pro polévky – ať už masové nebo zeleninové. Spolu s kopřivovými listy jej můžete přidat do nádivky nebo třeba do sekané.

Zdroj foto: Romrodphoto / Shutterstock.com

Pesto z medvědího česneku

  • Svazek medvědího česneku
  • 2 hrsti kešu oříšků
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • Trocha parmazánu
  • Sůl

Medvědí česnek pořádně omyjte a rozmixujte spolu s kešu oříšky. Přidávejte postupně olivový olej. Jakmile je vše smícháno, přidejte nastrouhaný parmazán, dochuťte solí a můžete podávat s těstovinami, přidat na pizzu a podobně.

Krémová polévka z medvědího česneku

  • Máslo
  • Cibule
  • Vývar
  • Šlehačka
  • Medvědí česnek
  • Sůl, mletý pepř

Cibuli nakrájejte na drobno, zpěňte na másle. Přidejte vývar, krátce povařte, přidejte šlehačku a společně povařte. Medvědí česnek omyjte a přidejte do polévky. Chvíli povařte, poté rozmixujte a dochuťte solí a pepřem, nebo tím, čím jste doma zvyklí.

Máslo s medvědím česnekem

  • Máslo (ideálně domácí)
  • Sůl
  • Medvědí česnek

Nechte máslo změknout při pokojové teplotě. Přidejte medvědí česnek, který nejdřív omyjte a poté nakrájejte na malé kousky. Přidejte spolu se solí k máslu a pořádně rozmixujte, dokud nevznikne jemná hmota. Dejte do misky nebo formy, nechte vychladit.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.