Jak si připravit chutnou a rychlou hráškovou polévku?

0
191
Zdroj foto: Ekaterina Kondratova / Shutterstock.com

Hráškovou polévku milují děti i dospělí, je velmi rychlá a snadná na přípravu. Na český stůl zkrátka patří, a navíc vás může zachránit vždy, když vařit nestíháte.

Zvládne ji připravit i naprostý začátečník, a přitom si vždycky všichni strávníci pochutnají. Zkuste i vy naše recepty, které mají jedno společné, jsou opravdu snadné a neskutečně dobré.

Blesková hrášková polévka

Tento recept si okamžitě zamilujete, polévku si můžete uvařit vždy, když na ni dostanete chuť a oceníte ji nejvíce v době, kdy nebudete stíhat uvařit k večeři nic náročnějšího. Suroviny také doma najde běžně každý z nás. Podle zkušeností víme, že je úplně jedno, zda ji vaříte z čerstvého nebo mraženého hrášku. Vždy totiž bude chutnat stejně dokonale.

Suroviny:

  • špetka soli,
  • česnek podle chuti, minimálně jeden stroužek,
  • 2 špetky majoránky,
  • špetka mletého pepře,
  • 200 gramů hrášku – může být čerstvý ale i mražený,
  • půl litru zeleninového vývaru,
  • na zahuštění přibližně 2 lžíce jíšky.

Postup:

  1. Připravíme si zeleninový vývar, může být z čerstvé zeleniny, ale zvolit můžete i rychlejší variantu a využít bujón. Do vývaru pak na krátko dejte povařit hrášek.
  2. Poté přidejte lisovaný nebo na plátky nakrájený česnek a všechno rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
  4. Přidejte jíšku, tak aby byla polévka dostatečně zahuštěná. Polévku ještě chvilku povařte a můžete ji odstavit z plotny.
  5. Pro lepší chuť můžete podávat s krutónky nebo opečenou slaninkou.
Zdroj foto: kobeza / Shutterstock.com

Krémová hrášková polévka

Krémová smetanová hrášková polévka chutná velmi lahodně a je také velmi rychlá na přípravu. Podle chuti pak můžete přidávat opět krutónky nebo opraženou slaninku, výborně polévka chutná ale i jen tak samotná.

Suroviny:

  • kousek másla,
  • 1 cibule,
  • půl kila hrášku – může být opět čerstvý ale i mražený,
  • asi 2 stroužky česneku,
  • muškátový oříšek pro zvýraznění chuti – může být, ale nemusí,
  • asi půl litru zeleninového vývaru,
  • smetana ke šlehání, 100 ml na přípravu polévky a trošku na ozdobení,
  • špetka soli,
  • špetka pepře – může být i bílý.

Postup:

  1. Nakrájíme si cibulku a pak ji dozlatova osmažíme na másle. Do cibulky přidáme na krátko i hrášek a také jej osmažíme, ale opravdu jen lehce.
  2. Pár kuliček hrášku si odděláme stranou na později. Do zbytku přidáme muškátový oříšek – asi na špičku nože a také přidáme na jemno posekaný česnek. Tohle všechno ještě krátce osmažíme a poté zalijeme připraveným vývarem.
  3. Všechno přikryjeme pokličkou a polévku budeme vařit až do změknutí hrášku.
  4. Až bude hrášek měkký, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  5. Pokud si přejete mít polévku úplně hladkou bez hrudek, je lepší ji ještě propasírovat a přecedit přes sítko nebo cedník.
  6. Poté do polévky přilijeme smetanu, osolíme ji a opepříme.
  7. Nakonec přidáme odložené kuličky hrášku a polévku ještě krátce necháme projít varem.
  8. Těsně před podáváním polévku ještě zakápneme smetanou podle chuti.
Zdroj foto: B.G. Photography / Shutterstock.com

Tip: Základ na hráškovou polévku je v podstatě vždy stejný. Nejlepší je vařit polévku z domácího zeleninového vývaru, bujón využívejte, jen pokud skutečně nestíháte. Pokud se vám naše recepty líbí, můžete si je i trošku ozvláštnit a pokaždé vařit hráškovou polévku trošku jinak. Zajímavou a výraznou chuť jí dodá parmazán v kombinaci s bazalkou. Tyto suroviny přidávejte až na konec a polévku posypejte ještě najemno nakrájenou a osmaženou parmskou šunkou. V tomto případě ale vynechejte smetanu.

Během letních horkých dnů si hráškovou polévku můžete ozvláštnit také lístky čerstvé máty. Takto upravená polévka má velmi zvláštní čerstvou chuť. Lístky máty přidávejte do polévky ihned poté, co povaříte hrášek.

Přejeme dobrou chuť.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno