Krémová hrášková polévka: Rychlý recept a báječná chuť

Hrášková polévka je oblíbená mezi dětmi i dospělými, je velmi rychlá a jednoduchá pro přípravu. Čerstvý hrášek jí dodá lahodnou chuť, ale připravit se dá i z mraženého. Dobrou chuť.

Zvládne ji připravit i naprostý začátečník, a přitom si vždycky všichni strávníci pochutnají. Zkuste i vy naše recepty, které mají jedno společné, jsou opravdu snadné a neskutečně dobré.

Rychlá hrášková polévka

Tento recept na jednoduchou hráškovou polévku si okamžitě zamilujete, polévku si můžete uvařit vždy, když na ni dostanete chuť a oceníte ji nejvíce v době, kdy nebudete stíhat uvařit k večeři nic náročnějšího. Suroviny také doma najde běžně každý z nás. Podle zkušeností víme, že je úplně jedno, zda ji vaříte z čerstvého nebo mraženého hrášku. Vždy totiž bude chutnat stejně dokonale.

Suroviny

  • špetka soli
  • česnek podle chuti, minimálně jeden stroužek
  • 2 špetky majoránky
  • špetka mletého pepře
  • 200 gramů hrášku – může být čerstvý ale i mražený
  • půl litru zeleninového vývaru
  • na zahuštění přibližně 2 lžíce jíšky

Postup

  1. Připravíme si zeleninový vývar, může být z čerstvé zeleniny, ale zvolit můžete i rychlejší variantu a využít bujón. Do vývaru pak na krátko dejte povařit hrášek.
  2. Poté přidejte lisovaný nebo na plátky nakrájený česnek a všechno rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
  4. Přidejte jíšku, tak aby byla polévka dostatečně zahuštěná. Polévku ještě chvilku povařte a můžete ji odstavit z plotny.
  5. Pro lepší chuť můžete podávat s krutónky nebo opečenou slaninkou.
hrášková polévka recept
Zdroj foto: kobeza / Shutterstock.com

V případě, že nemáte k dispozici čerstvý hrášek ani zásoby mraženého, možností je připravit si hráškovou polévku z konzervy, která je také velmi dobrá, i když čerstvý hrášek nepředčí.

Krémová hrášková polévka

Krémová smetanová hrášková polévka chutná velmi lahodně a je také velmi rychlá na přípravu. Podle chuti pak můžete přidávat opět krutónky nebo opraženou slaninku, výborně polévka chutná ale i jen tak samotná. Recept na hráškovou polévku se hodí vždy, když vám došly všechny nápady, co si právě uvařit.

Suroviny

  • kousek másla
  • 1 cibule
  • půl kila hrášku – může být opět čerstvý ale i mražený
  • asi 2 stroužky česneku
  • muškátový oříšek pro zvýraznění chuti – může být, ale nemusí
  • asi půl litru zeleninového vývaru
  • smetana ke šlehání, 100 ml na přípravu polévky a trošku na ozdobení
  • špetka soli
  • špetka pepře – může být i bílý

Postup

  1. Nakrájíme si cibulku a pak ji dozlatova osmažíme na másle. Do cibulky přidáme na krátko i hrášek a také jej osmažíme, ale opravdu jen lehce.
  2. Pár kuliček hrášku si odděláme stranou na později. Do zbytku přidáme muškátový oříšek – asi na špičku nože a také přidáme na jemno posekaný česnek. Tohle všechno ještě krátce osmažíme a poté zalijeme připraveným vývarem.
  3. Všechno přikryjeme pokličkou a polévku budeme vařit až do změknutí hrášku.
  4. Až bude hrášek měkký, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  5. Pokud si přejete mít polévku úplně hladkou bez hrudek, je lepší ji ještě propasírovat a přecedit přes sítko nebo cedník.
  6. Poté do polévky přilijeme smetanu, osolíme ji a opepříme.
  7. Nakonec přidáme odložené kuličky hrášku a polévku ještě krátce necháme projít varem.
  8. Těsně před podáváním polévku ještě zakápneme smetanou podle chuti.
krémová hrášková polévka
Zdroj foto: B.G. Photography / Shutterstock.com

Základ na hráškovou polévku je v podstatě vždy stejný. Nejlepší je vařit polévku z domácího zeleninového vývaru, bujón využívejte, jen pokud skutečně nestíháte. Pokud se vám naše recepty líbí, můžete si je i trošku ozvláštnit a pokaždé vařit hráškovou polévku trošku jinak.

Tip: Zajímavou a výraznou chuť jí dodá parmazán v kombinaci s bazalkou. Tyto suroviny přidávejte až na konec a polévku posypejte ještě najemno nakrájenou a osmaženou parmskou šunkou. V tomto případě ale vynechejte smetanu.

Během letních horkých dnů si hráškovou polévku můžete ozvláštnit také lístky čerstvé máty nebo jiné vámi oblíbené bylinky. Takto upravená polévka má velmi zvláštní čerstvou chuť. Lístky máty přidávejte do polévky ihned poté, co povaříte hrášek.

Nejlepší domácí krutony

Jak si připravit domácí krutony? Příprava je opravdu jednoduchá, dokonce máte na výběr způsob jejich přípravy – gril, mikrovlnnou troubu, pánev nebo troubu.

Postup

Starší chléb, bagetu nebo jiné pečivo nakrájejte na kostičky. Snažte se o rovnoměrné kousky, aby se krutony rovnoměrně opekly. Vložte do mísy a pokapejte olivovým olejem a osolte. Můžete je vyzkoušet is kořením, parmazánem nebo prolisovaným česnekem. Rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte přibližně 5 – 8 minut na teplotě 200 stupňů. Během pečení je můžete promíchat, aby byly z každé strany křupavé a opečené dozlatova.

Udělat si jich můžete i větší množství a později využít k polévkám či do salátů.

Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: taste.com.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.