ReceptyRecepty na pomazánky

Pomazánka z červené řepy na 3 způsoby

Pomazánka z červené řepy je bohatá na nutriční hodnoty, chutná výborně a hýří barvy. Červená řepa má silné protirakovinné účinky. Připravte si pomazánku na 3 různé způsoby.

Červená řepa je neuvěřitelně zdravá zelenina a ruku na srdce, úplně nejoblíbenější není. Snad je to tím, že ve školních jídelnách se objevovala vždycky jen naložená v sladkokyselém nálevu a někdy ne tak docela ve vhodné kombinaci s hlavním jídlem. Tedy, tak si ji pamatuji já. Přitom z řepy se dá vytvořit tolik dobrých jídel, že je škoda na ni zanevřít.

Začněte třeba pomazánkou z červené řepy. Té si na pečivo nedáváte tolik, aby se vám řepa přejedla. A může to být skvělý začátek lásky na celý život. Přinášíme vám hned tři tipy, jak si pomazánku, kde základem je uvařená a oloupaná červená řepa, připravit. 

Pomazánka z červené řepy s křenem

Suroviny

  • 100 g na jemno nastrouhané vařené červené řepy
  • 1 čajová lžička strouhaného křenu (může být konzervovaný)
  • 250 g čerstvého sýra (žervé, lučina a podobně)
  • špetka soli a pepře
  • šťáva z ½  citronu
  • 1 lžíce kysané smetany (nebo majonézy)

Všechny suroviny smíchejte dohromady, můžete je spolu našlehat metlou nebo elektrickým šlehačem. Tato pomazánka z červené řepy s lučinou nejlépe chutná na čerstvé bagetě nebo s rohlíkem.

pomazánka ze syrové červené řepy
Zdroj obrázku: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com
Dobrý tip: Připravte si velmi jednoduchou variantu – pomazánku z červené řepy s tvarohem (oblíbený je i cottage cheese). Stačí vám tvaroh, červená řepa a koření k dochucení.

Zdravá pomazánka z červené řepy s česnekem

I druhá varianta pomazánky s červenou řepou je pikantní, česnek navíc dodá další prospěšné látky.

Suroviny

  • 300 g vařené řepy (opět ji předem nastrouhejte nebo semelte)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule 
  • 100 g zakysané smetany neb majonézy (podle chuti)
  • sůl, pepř

Cibuli nakrájenou na malé kostičky, nastrouhanou řepu a česnek utřený se solí smíchejte se smetanou nebo majonézou a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním ji nechte vychladit. 

Vyzkoušet můžete rovněž pomazánku ze surové červené řepy, která má ještě výraznější chuť. Postup přípravy zůstává stejný, akorát červenou řepu nemusíte vařit. Vyzkoušejte obě varianty a porovnejte, který způsob přípravy vám více chutná.

TIP: Ak máte rádi jídlo, které na talíři hýří barvami a je lahodné aj pre oko, vyzkoušejte avokádovú pomazánku, která je rovněž vynikající.

Pomazánka z červené řepy s ořechy

Suroviny

  • 250 g uvařené červené řepy
  • cca 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 g kysané smetany nebo majonézy (nebo půl na půl)
  • sůl, pepř podle chuti
  • citronová šťáva

Červenou řepu opět nastrouhejte, smíchejte s ostatními surovinami a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jestli chcete udělat pomazánku dietnější, použijte místo smetany a majonézy bílý jogurt.

Zavítá k vám neočekávaná návštěva a vy nevíte co připravit? Na sváteční stůl se výborně hodí

Čerstvá pomazánka s křupavým pečivem umí vždy zachránit situaci. Navíc příprava pomazánek je velmi jednoduchá a rychlá, takže nebude ztrácet čas. Dejte nám vědět, jaké pomazánky jsou nejoblíbenější ve vaší rodině a jaké nesmějí chybět na stole, když se ohlásí návštěva.

Zdroj: foodandwine.com


Vyzkoušejte další recepty

Share this post

About the author

Jsem žena mnoha zájmů, největším koníčkem je ovšem psaní. Mé čtyři dcery jsou už dospělé, mám tedy dost času věnovat se cestování, zahradě a sledování trendů, především v oblasti bytového designu. A moc ráda vařím a peču dobroty pro své blízké.