Indukční deska pro rychlé a úsporné vaření. Jaké má výhody a nevýhody?

0
417
Zdroj foto: NavinTar / Shutterstock.com

Indukční desky bývaly v minulosti velmi drahou výbavou. V současné době jsou již cenově dostupnější a proto nacházejí, stále častěji, uplatnění v našich kuchyních. Jaké výhody nabízejí, mají nějaké nevýhody a na co se zaměřit při jejich výběru?

Pokud se rozhodneme pro pořízení indukční desky, nejen, že budeme vařit rychleji, ale navíc ještě ušetříme nějakou korunu za spotřebovanou energii.

Princip indukční desky

Zjednodušeně řečeno – ohřev zajišťuje cívka vyrobená z měděného drátu, do níž je přiváděn elektrický proud. Díky jeho průchodu se vytváří elektromagnetické pole. Jakmile do blízkosti tohoto pole umístíme jakýkoli vodivý materiál, vytvářejí se proudy a ty se mění na teplo. Vzhledem k tomu, že měděný drát se řadí mezi dobré elektrické vodiče, nedochází díky němu k tepelným ztrátám. Kromě toho není zahřívána deska. Teplo spojené s cívkou zahřívá pouze dno nádoby. V nabídce nalezneme modely s různými funkcemi. Některé z nich rozpoznají velikost nádobí, další můžeme zase automaticky nastavit nebo různě časovat. V případě, že máme v domácnosti malé děti, určitě se nám bude hodit varná deska s dětskou bezpečnostní pojistkou. Některé varné desky se ovládají pouze dotykem.

Vzhledově vypadají indukční varné desky obdobně jako elektrické sporáky. Kruhy na nich vyznačené slouží pro pokládání nádobí, ale v případě zapnutí nesvítí. Indukční deska totiž rovnou zahřívá hrnec.

Zdroj foto: photopixel / Shutterstock.com

Výhody indukční varné desky

Především se jedná o čas, který je potřebný pro vaření nebo ohřev pokrmů. Ten je velmi krátký. Díky tomu dochází následně i k úspoře finančních prostředků vynaložených na spotřebu energie. Hospodyňky zajisté ocení také snadnou údržbu desky. Pokud se vám podaří nějakou tu kapku ukápnout, nepřipálí se na povrch desky, neboť ta se nezahřívá. Především v létě oceníme fakt, že během vaření nedochází k úniku tepla a tím i k následnému zvyšování teploty v místnosti. Vítané je i konzistentní teplo, které využíváme při probublávání pokrmů. Může se jednat o omáčky nebo husté polévky. Kromě toho snadno nastavíme přesnou teplotu. Maminky s malými dětmi ocení i její bezpečnost, k ohřívání povrchu desky dochází až ve chvíli, kdy na vyznačené místo postavíme nádobu. V ostatních případech zůstává povrch stále chladný.

Nevýhody indukční desky

Pro někoho to může být stále ještě vyšší pořizovací cena, tu však vyváží výše jmenované výhody. Také je potřeba si pořídit speciální nádobí, které musí být z magnetického materiálu. Na jiné druhy deska nereaguje.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno