Jaké jsou výhody a nevýhody indukční desky pro vaření?

Indukční deska je stále cenově dostupnější a proto nachází stále častější uplatnění v našich kuchyních. Jaké jsou výhody indukční desky a na co se zaměřit při jejich výběru?

Pokud se rozhodnete pro pořízení indukční desky, nejen, že budete vařit rychleji, ale navíc ještě ušetříte nějakou korunu za spotřebovanou energii. V současnosti se u nových a moderních kuchyňských linek většinou upřednostňuje indukční deska na vaření před klasickými sporáky.

Princip indukční desky

Zjednodušeně řečeno – ohřev zajišťuje cívka vyrobená z měděného drátu, do níž je přiváděn elektrický proud. Díky jeho průchodu se vytváří elektromagnetické pole. Jakmile do blízkosti tohoto pole umístíme jakýkoli vodivý materiál, vytvářejí se proudy a ty se mění na teplo. Vzhledem k tomu, že měděný drát se řadí mezi dobré elektrické vodiče, nedochází díky němu k tepelným ztrátám. Kromě toho není zahřívána deska. Teplo spojené s cívkou zahřívá pouze dno nádoby.

V nabídce nalezneme indukční desky s různými funkcemi. Některé z nich rozpoznají velikost nádobí, další můžeme zase automaticky nastavit nebo různě časovat. V případě, že máme v domácnosti malé děti, určitě se vám bude hodit indukční varná deska s dětskou bezpečnostní pojistkou. Některé varné indukční desky se ovládají pouze dotykem.

Vzhledově vypadají indukční varné desky obdobně jako elektrické sporáky. Kruhy na nich vyznačené slouží pro pokládání nádobí, ale v případě zapnutí nesvítí. Indukční deska totiž rovnou zahřívá hrnec. 

Indukční deska a její výhody

Především se jedná o čas, který je potřebný pro vaření nebo ohřev pokrmů. Ten je velmi krátký. Díky tomu dochází následně i k úspoře finančních prostředků vynaložených na spotřebu energie. Hospodyňky zajisté ocení také snadnou údržbu desky. Pokud se vám podaří nějakou tu kapku ukápnout, nepřipálí se na povrch desky, neboť ta se nezahřívá.

Především v létě oceníte fakt, že během vaření nedochází k úniku tepla, a tím i k následnému zvyšování teploty v místnosti. Vítané je i konzistentní teplo, které využíváme při probublávání pokrmů. Může se jednat o omáčky nebo husté polévky. Kromě toho snadno nastavíme přesnou teplotu. Maminky s malými dětmi ocení i její bezpečnost, k ohřívání povrchu desky dochází až ve chvíli, kdy na vyznačené místo postavíme nádobu. V ostatních případech zůstává povrch stále chladný.

Nevýhody indukční desky

Pro někoho to může být stále ještě vyšší pořizovací cena, tu však vyváží výše jmenované výhody. Také je potřeba si pořídit speciální nádobí, které musí být z magnetického materiálu. Na jiné druhy deska nereaguje.

Zdroj: finecooking.com

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. J.S. říká

    speciální nádobí – co to je ????
    starší plechové kastroly,litinové pánve ….co máte doma fungují skvěle
    nemusíte nic vyhazovat a kupovat drahé nerozové soupravy určené na indukční desku
    deska vám sama řekne že tento hrnec není vhodný na indukční desku- nezačne vařit
    a pak je druh nádobí -hliník , nerez dřívější výroby který se na desku nehodí – nevaří.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.