Zelený čaj – chutný nápoj s blahodárnými účinky na naše tělo

Zelený čaj se připravuje z lístků čajovníku čínského, které se zpracovávají šetrným způsobem – minimální oxidací. Díky tomu si čajové lístky uchovají maximální obsah tělu prospěšných a specifických látek.

Čajovník čínský patří mezi stálezelené kulturní rostliny a jeho domovinou jsou oblasti jižní a jihovýchodní Číny a přilehlá území Indie, Laosu, Barmy a Vietnamu. S rostlinou se můžeme setkat ve formě stromu nebo keře, na plantážích tropických a subtropických oblastí celého světa. Nápoj připravovaný z jeho lístků má svoji tradici především v Číně, Japonsku, Korei nebo na Tchaj-wanu. Setkat se s ním můžeme i v dalších oblastech.

Obsah účinných látek v zeleném čaji

Zelený čaj obsahuje velké množství silných antioxidantů polyfenolů, které pomáhají v boji proti zánětům a mohou působit jako prevence proti vzniku některých typů rakoviny. Nacházejí se v něm katechiny, které jsou prospěšné téměř pro každý náš orgán. Pozitivně působí na srdce, nervovou soustavu, játra a cévy, pomáhají v boji proti obezitě. Mezi další tělu prospěšné látky patří kofein, theanin, vitamíny, kyselina listová, minerály (vápník, fosfor, draslík, mangan) nebo chlorofyl.

Zdroj foto: 5 second Studio / Shutterstock.com

Působení zeleného čaje na náš organismus

Může fungovat jako stimulant, dodat energii, podpořit koncentraci a zlepšit náladu. Jestliže patříte mezi osoby citlivější na kofein, je potřeba omezit přísun zeleného čaje a konzumovat jej spíše v dopoledních hodinách. Velké množství kofeinu způsobuje poruchy spánku. Pokud tělu dodáváme kofein v malých dávkách, může podporovat tvorbu dopaminu a serotoninu a dochází ke stimulaci nervové soustavy. Účinek kofeinu v čaji je sice, oproti kávě, slabší, ale má trvalejší charakter.

Mezi další pozitiva účinků zeleného čaje patří podpora činnosti mozku a důležitých kognitivních funkcí, především paměti a schopností soustředění, snazší spalování tuků a zvyšování výkonnosti během fyzické aktivity, možnost snižování rizika výskytu různých forem demence, pomoc při vyrovnávání hladiny cukru v krvi a pozitivní vliv na dutinu ústní – ničí bakterie a pomáhá tak v boji zubnímu plaku a kazům. Opomenout nesmíme ani pozitivní vliv na trávení, zelený čaj povzbuzuje vylučování žaludečních kyselin. Je to nápoj vhodný v případě, že jsme konzumovali tučnější pokrmy nebo jsme jedli přes míru. Vzhledem k tomu, že obsahuje vitamíny a minerály, může působit jako prevence proti škodlivým bakteriím a virům.

Všeho moc škodí

I když má zelený čaj blahodárné účinky na náš organismus, nesmíme to s jeho konzumací přehánět. Některé jeho složky mohou snižovat vstřebávání kyseliny listové. To by měly mít na paměti především těhotné ženy. Kyselina listová patří mezi důležité faktory eliminace vrozených vad. Zelený čaj sice nabízí celou řadu zdravotních výhod, bez zdravého životního stylu, dostatku pohybu a vhodného jídelníčku se však naše tělo neobejde.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.