ReceptyRecepty na polévky

Španělské gazpacho – Tradiční polévka

Španělská polévka gazpacho se připravuje z čerstvé zeleniny a podává se studená. Je to osvěžující jídlo a lehký pokrm na léto. Vyzkoušejte jednoduchý recept na tradiční gazpacho.

Typická polévka gazpacho pochází původně z Andalusie, dnes je ale oblíbená po celém Španělsku. Andaluské gazpacho se podává vychlazené. Je to samozřejmé, v horkých letních dnech se ani Španělům nechce vařit. Tuto osvěžující a velmi zdravou polévku si samozřejmě můžete připravit kdykoliv, třeba i v listopadu.

Jednoduchý recept na gazpacho

Základem této studené polévky jsou rajčata, salátová okurka, paprika, cibule a česnek. Díky tomu, že v marketech je tato zelenina k dispozici celoročně, nic nebrání tomu, abyste si polévku podobnou zeleninovému smoothie, připravili.

Suroviny

Na španělskou fresh polévku gazpacho si připravte tyto suroviny:

  • 300 g rajčat,
  • 1 cibule,
  • 300 g salátové okurky,
  • 3 papriky,
  • 3 stroužky česneku,
  • 100g rajčatového protlaku,
  • 1dl olivového oleje,
  • sůl,
  • pepř,
  • podle chuti chilli (můžete vynechat),
  • podle chuti vinný ocet (i ten není nutný),
  • krutony z bílého chleba.

Postup přípravy

  1. Okurky, cibuli, oloupaná rajčata, papriky a česnek nakrájejte na menší kousky (kousek papriky a pár kroužků cibule si odložte stranou na ozdobu). Zeleninu dejte do vyšší nádoby, přidejte asi ½ l vody (nebo rajčatové šťávy) a rozmixujte tyčovým mixérem.
  2. Přidejte rajčatový protlak a olivový olej a ještě trochu promixujte.
  3. Podle chuti přidejte sůl, pepř a případně i chilli. Hotovou polévku dejte vychladit do ledničky.
  4. Starší bílé pečivo nakrájejte na kostky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem a kostičky pokapejte olejem.Plech dejte do vyhřáté trouby a asi 10 minut krutony sušte, až získají nazlátlou barvu.
  5. Do talířů dejte trochu krutonů, zalijte polévkou a ozdobte proužky papriky a cibule. Můžete přidat i hladkolistou petržel nebo celerovou nať.
Náš tip: Zajímavého výsledku dosáhnete, pokud gazpacho připravíte ze žlutých rajčat a paprik. Aby byla polévka opravdu žlutá, vynechte protlak, ale zvyšte množství rajčat.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Vyzkoušejte další recepty na polévky

Share this post

About the author

Jsem žena mnoha zájmů, největším koníčkem je ovšem psaní. Mé čtyři dcery jsou už dospělé, mám tedy dost času věnovat se cestování, zahradě a sledování trendů, především v oblasti bytového designu. A moc ráda vařím a peču dobroty pro své blízké.