Konjakové těstoviny – Co to je a oblíbené recepty

Konjakové těstoviny neboli Shirataki si své místo našly nejen jako příloha v nízkosacharidové dietě. Díky své nevýrazné až téměř žádné chuti se dají použít k jakémukoliv pokrmu.
Konjakové těstoviny pochází z rostliny zmijovec obecný, který se využívá především k výrobě kosmetických konjakových houbiček, používající se k čištění pleti. Těstoviny z konjaku jsou vyrobeny z dužiny vláken této rostliny, která se nejprve usuší, a následně rozmělní. K výrobě těstovin pak stačí přidat už jen vodu. Nechte se inspirovat některým z pokrmů, po kterém tolik nepřiberete.

Jak chutnají konjakové těstoviny?

Jestliže jste konjakové nudle ještě nikdy nejedli, nelekněte se jejich chuti, která vlastně ani není. Chuť je nevýrazná, takže se mohou podávat k čemukoliv.

Jaké výživové vlastnosti mají konjakové těstoviny?

Vzhledem k tomu, že konjakové těstoviny neobsahují tuk, bílkoviny ani lepek, jsou skvělou přílohou keto diety, bezlepkové diety. V oblibě je mají jak sportovci, tak dietáři, protože obsah sacharidů je skutečně minimální.

Kde koupit konjakové těstoviny?

Konjakové těstoviny zakoupíte dnes už v každém hypermarketu, v každé vietnamské večerce a určitě je najdete i v mnoha e-shopech specializující se na asijskou kuchyni.

Konjakové nudle s arašídovou omáčkou

Konjakové těstoviny v kombinaci s arašídovou omáčkou a zeleninou potěší všechny vaše chuťové smysly.

Obtížnost: Pro začátečníky

Příprava: 15 minut

Porce: 2

Konjakové nudle s arašídovou omáčkou nejsou vůbec na přípravu složité, rychlá večeře je zaručena. 

Ingredience

  • 2 balení konjakové nudle (Shirataki)
  • ½ brokolice
  • 10 cherry rajčat
  • 1 mrkev
  • 1 cibule,
  • 2 čajové lžičky oleje
  • sezamová semínka a jarní cibulka

Arašídová omáčka

  • ½ hrnku kokosového mléka v plechovce
  • 4 polévkové lžíce arašídového másla
  • 2 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z ½ limety
  • 1 ½ čajové lžičky červená kari pasty
  • 1 čajová lžička chilli omáčky
  • 3 stroužky česneku

Postup přípravy

  1. Nejdříve začněte s přípravou omáčky.
  2. Do hrnce vložte všechny uvedené suroviny, promíchejte a směs přiveďte k varu – dokud nezhoustne.
  3. Nudle opláchněte a nechte okapat.
  4. Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte na kousky nakrájenou brokolici, rajčata, na tyčinky nakrájenou mrkev a najemno cibuli. Zeleninu promíchejte a restujte 2 minuty.
  5. Poté k zelenině přidejte nudle a arašídovou omáčku.
  6. Vše promíchejte, pokrm nechte prohřát.
  7. Nakonec přidejte jarní cibulku a sezamová semínka.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na tradiční čínu – orginál asijské jídlo

konjakové těstoviny
Zdroj obrázku: Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Pikantní konjakové nudle po sečuánsku

Obtížnost: Pro začátečníky

Příprava: 15 minut

Porce: 2

Ingredience

  • ¼ hrnku sezamové pasty tahini
  • 350 g konjakových nudlí
  • 120 g mletého vepřového masa
  • ¼ hrnku kvalitní sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce sherry (nahradit můžete jablečným moštem)
  • 4 stroužky česneku
  • ¼ hrnku arašídů
  • 2 jarní cibulky
  • 2 čajové lžičky strouhaného zázvoru
  • ½ čajové lžičky chilli oleje
  • ¼ čajové lžičky sečuánského mletého pepře
  • 2 čajové lžičky hroznového oleje

Postup přípravy

  1. Do misky dejte tahini, sójovou omáčku, dva prolisované stroužky česneku, med, sherry a sečuánský pepř. Ingredience pořádně vymíchejte, aby se spojily.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olej.
  3. Přidejte mleté maso, česnek, jarní cibulku a zázvor.
  4. Maso za stálého míchání na pánvi opékejte, dokud nebude zcela hotové.
  5. Jakmile je maso hotové, přendejte ho z pánve (zbylý tuk nechte na pánvi).
  6. Do pánve, na které jste připravovali mleté maso, dejte polovinu připravené omáčky a ¼ hrnku vody. 
  7. Do směsi přidejte konjakové nudle a za stálého míchání vařte 3 minuty – dokud se nudle nepropečou.
  8. Nakonec nudle vložte do zbylé omáčky a promíchejte.
  9. Nudle podávejte s hotovým masem, dozdobte nasekanými arašídy, chilli olejem a jarní cibulkou.

Konjakové nudle s krevetami 

Obtížnost: Pro začátečníky

Příprava: 20 minut

Porce: 2-3 porce

Ingredience

  • 450 g konjakových nudlí
  • 250 g krevet
  • 2 hrnky nakrájeného zelí
  • ¼ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 mrkev
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • ½ čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • 1 čajová lžička chilli omáčky
  • ½ čajová lžička třtinového cukru
  • ¼ čajová lžička mletého pepře

Postup přípravy

  1. Nudle důkladně propláchněte studenou vodu a nechte okapat.
  2. Ve větší pánvi na oleji zpěňte nakrájenou bílou část jarní cibulky, česnek a zázvor – opékejte ne víc než minutu.
  3. Přidejte bílé zelí a opékejte 2 minuty.
  4. Směs zalijte vývarem, který nechte vyvařit.
  5. Do pánve přidejte na tyčinky nakrájenou mrkev, a za stálého míchání opečte.
  6. Poté přidejte krevety a opečte je dorůžova.
  7. Nakonec do pánve vložte nudle, veškeré koření a omáčky a důkladně promíchejte – nudle lehce osmahněte během promíchávání.
  8. V případě potřeby dochuťte některou z omáček, dozdobte zelenou částí nasekané jarní cibulky.

Zdroj: delish.com, thespruceeats.com 


Další recepty na těstoviny

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.