Konjakové těstoviny – Co to je a oblíbené recepty
Konjakové těstoviny neboli Shirataki si své místo našly nejen jako příloha v nízkosacharidové dietě. Díky své nevýrazné až téměř žádné chuti se dají použít k jakémukoliv pokrmu.
Konjakové těstoviny pochází z rostliny zmijovec obecný, který se využívá především k výrobě kosmetických konjakových houbiček, používající se k čištění pleti. Těstoviny z konjaku jsou vyrobeny z dužiny vláken této rostliny, která se nejprve usuší, a následně rozmělní. K výrobě těstovin pak stačí přidat už jen vodu. Nechte se inspirovat některým z pokrmů, po kterém tolik nepřiberete.
Jestliže jste konjakové nudle ještě nikdy nejedli, nelekněte se jejich chuti, která vlastně ani není. Chuť je nevýrazná, takže se mohou podávat k čemukoliv.
Vzhledem k tomu, že konjakové těstoviny neobsahují tuk, bílkoviny ani lepek, jsou skvělou přílohou keto diety, bezlepkové diety. V oblibě je mají jak sportovci, tak dietáři, protože obsah sacharidů je skutečně minimální.
Konjakové těstoviny zakoupíte dnes už v každém hypermarketu, v každé vietnamské večerce a určitě je najdete i v mnoha e-shopech specializující se na asijskou kuchyni.
Konjakové nudle s arašídovou omáčkou
Konjakové těstoviny v kombinaci s arašídovou omáčkou a zeleninou potěší všechny vaše chuťové smysly.
Obtížnost: Pro začátečníky
Příprava: 15 minut
Porce: 2
Konjakové nudle s arašídovou omáčkou nejsou vůbec na přípravu složité, rychlá večeře je zaručena.
Ingredience
- 2 balení konjakové nudle (Shirataki)
- ½ brokolice
- 10 cherry rajčat
- 1 mrkev
- 1 cibule,
- 2 čajové lžičky oleje
- sezamová semínka a jarní cibulka
Arašídová omáčka
- ½ hrnku kokosového mléka v plechovce
- 4 polévkové lžíce arašídového másla
- 2 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- šťáva z ½ limety
- 1 ½ čajové lžičky červená kari pasty
- 1 čajová lžička chilli omáčky
- 3 stroužky česneku
Postup přípravy
- Nejdříve začněte s přípravou omáčky.
- Do hrnce vložte všechny uvedené suroviny, promíchejte a směs přiveďte k varu – dokud nezhoustne.
- Nudle opláchněte a nechte okapat.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte na kousky nakrájenou brokolici, rajčata, na tyčinky nakrájenou mrkev a najemno cibuli. Zeleninu promíchejte a restujte 2 minuty.
- Poté k zelenině přidejte nudle a arašídovou omáčku.
- Vše promíchejte, pokrm nechte prohřát.
- Nakonec přidejte jarní cibulku a sezamová semínka.
Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na tradiční čínu – orginál asijské jídlo
Pikantní konjakové nudle po sečuánsku
Obtížnost: Pro začátečníky
Příprava: 15 minut
Porce: 2
Ingredience
- ¼ hrnku sezamové pasty tahini
- 350 g konjakových nudlí
- 120 g mletého vepřového masa
- ¼ hrnku kvalitní sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce sherry (nahradit můžete jablečným moštem)
- 4 stroužky česneku
- ¼ hrnku arašídů
- 2 jarní cibulky
- 2 čajové lžičky strouhaného zázvoru
- ½ čajové lžičky chilli oleje
- ¼ čajové lžičky sečuánského mletého pepře
- 2 čajové lžičky hroznového oleje
Postup přípravy
- Do misky dejte tahini, sójovou omáčku, dva prolisované stroužky česneku, med, sherry a sečuánský pepř. Ingredience pořádně vymíchejte, aby se spojily.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej.
- Přidejte mleté maso, česnek, jarní cibulku a zázvor.
- Maso za stálého míchání na pánvi opékejte, dokud nebude zcela hotové.
- Jakmile je maso hotové, přendejte ho z pánve (zbylý tuk nechte na pánvi).
- Do pánve, na které jste připravovali mleté maso, dejte polovinu připravené omáčky a ¼ hrnku vody.
- Do směsi přidejte konjakové nudle a za stálého míchání vařte 3 minuty – dokud se nudle nepropečou.
- Nakonec nudle vložte do zbylé omáčky a promíchejte.
- Nudle podávejte s hotovým masem, dozdobte nasekanými arašídy, chilli olejem a jarní cibulkou.
Konjakové nudle s krevetami
Obtížnost: Pro začátečníky
Příprava: 20 minut
Porce: 2-3 porce
Ingredience
- 450 g konjakových nudlí
- 250 g krevet
- 2 hrnky nakrájeného zelí
- ¼ hrnku kuřecího vývaru
- 1 mrkev
- 1 polévková lžíce oleje
- 2 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- ½ čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 1 čajová lžička chilli omáčky
- ½ čajová lžička třtinového cukru
- ¼ čajová lžička mletého pepře
Postup přípravy
- Nudle důkladně propláchněte studenou vodu a nechte okapat.
- Ve větší pánvi na oleji zpěňte nakrájenou bílou část jarní cibulky, česnek a zázvor – opékejte ne víc než minutu.
- Přidejte bílé zelí a opékejte 2 minuty.
- Směs zalijte vývarem, který nechte vyvařit.
- Do pánve přidejte na tyčinky nakrájenou mrkev, a za stálého míchání opečte.
- Poté přidejte krevety a opečte je dorůžova.
- Nakonec do pánve vložte nudle, veškeré koření a omáčky a důkladně promíchejte – nudle lehce osmahněte během promíchávání.
- V případě potřeby dochuťte některou z omáček, dozdobte zelenou částí nasekané jarní cibulky.
Zdroj: delish.com, thespruceeats.com
Další recepty na těstoviny
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.