Moruše: Pěstování, druhy, jak připravit morušové víno a sirup

Moruše, plody morušovníku, jsou plné vitamínů B, C a minerálů. Nenáročné pěstování střídá široké využití, například na morušové víno, sirup, čaj či džem. Znáte všechny druhy moruše?

Morušovník se dožívá věku i několik stovek let. Jeho plody svým vzhledem připomínají ostružiny nebo maliny. Jsou jedlé a v minulosti bývaly i u nás hojně konzumovány.

Díky oteplování a změně klimatu se moruše snadněji šíří po evropské kontinentu i více na sever. I ve vaší zahradě mohou být tyto ovocné stromy zajímavou dominantou. Jak se moruše pěstují?

Historie morušovníku

Domovinou morušovníku je Asie, kde jeho listy původně sloužily jako potrava motýla bource morušového, z jehož kokonů se vyrábí přírodní hedvábí. Z jednoho kokonu je možné odmotat vlákno dlouhé až devět set metrů.

Postupně se morušovník rozšířil i do jižní Evropy, kde už v antickém období jeho plody patřily k oblíbeným druhům ovoce, jehož chuť je příjemně sladká a šťavnatá. Nejčastěji se konzumují černé plody morušovníku černého, které jsou výraznější než plody z morušovníku bílého. Ty se doporučují kombinovat při zpracování s jiným ovocem.

Na českém území se morušovník poprvé objevuje ve středověku. Morušové háje byly vysazeny v Praze v 19. století na Petříně, kde se jim natolik dařilo, že se úroda sklízela dvakrát za rok. V současné době najdete moruše v pražské botanické zahradě. Pokud je ve volné přírodě, jedná se většinou o starší stromy. Čím dál více si však razí cestu i do českých okrasných a ovocných zahrad, kterým svou přítomností dodávají atraktivní a exotický vzhled.

Věděli jste, že moruše se sázely už za dob vládnutí Marie Terezie, která je nechala vysadit vedle cest, aby si mohli pocestní ve stínu osvěžit čerstvým ovocem?
moruše černá
Zdroj foto: Egor Rodynchenko / Shutterstock.com

Pěstování moruše

I když morušovník potřebuje ke svému životu spíše teplejší podnebí, je poměrně houževnatý a snáší dobře i nižší teploty mírného pásma. Vyznačuje se velkou výhodou, a tím je pozdní rašení květů, takže nehrozí jejich zmrznutí, jak tomu může být u třešní, jabloní nebo meruněk a broskví.

Moruše by neměla mít ve své blízkosti další keř nebo strom. Nemá to ráda, libuje si, když může růst osamoceně. Není divu, když vyrůstá do výšky až 18 metrů. Jinak je celkem na péči nenáročná. Bude se jí dařit tam, kde se pěstuje vinná réva. Vyhovuje jí slunné stanoviště a dostatečně propustná půda. Zamokření a chladno jí nesvědčí.

Druhy moruše

Nejčastěji používané druhy jsou následující:

  • morušovník bílý (Morus alba),
  • červený morušovník (Morus rubra),
  • morušovník černý (Morus nigra),
  • moruše převislá (Morus alba Pendula),
  • moruše zakrslá.

Kořenový systém

Kořeny morušovníku rostou hodně do hloubky, odkud si dovedou vytáhnout živiny. Nejsou proto tak moc závislé na tom, co jim do půdy dodáte.

  • Mladé stromky je třeba sázet na podzim či na jaře.
  • Než je dáte do půdy, namočte jeho kořeny do vody na několik hodin.
  • Jáma by měla být prostorná.
  • Prořezávat moruše není třeba, stromy se nechávají volně růst.

Kdy kvete moruše

Morušovník kvete obvykle od května do června, následně se na stromě začínají objevovat plody moruše.

Sklizeň moruše

Morušovník začíná plodit ve stáří tří až čtyř roků. Pěknou úrodu dá většinou strom osmiletý až desetiletý. Je celkem plodný, není problém sklidit až 100 kilogramů. Ovoce opadává postupně. Ideální je, když je okolo moruše trávník, aby na něj plody padaly. Díky tomu se neušpiní. Nebo je možné dát na zem plachtu a ovoce padá do ní.

moruše džem
Zdroj foto: seagames50 images / Shutterstock.com

Zdravotní účinky moruší

Moruše opět získávají své místo mezi ovocem. Není divu, protože obsahují cenné minerální látky i vitamíny. Najdete v nich vitamíny B1, B2 a C, pektiny, organické kyseliny a bílkoviny. Dovedou léčit:

  • chrapot,
  • kašel,
  • onemocnění průdušek,
  • problémy s krevním oběhem,
  • vysoký krevní tlak,
  • aterosklerózu,
  • ulevují také při zácpě, zlepšují zrak a posilují ledviny i játra.

Využití moruše

Morušový sirup

Sirup z moruší je velmi chutný, plný vitamínů a navíc jeho příprava je velmi jednoduchá.

Suroviny

  • 1 l morušová šťáva
  • 250 ml voda
  • 2 citrony
  • 0,8 kg cukr

Postup
Plody vymačkejte a prolisujte, abyste získali potřebnou šťávu. Použít můžete sítko, gázu nebo odšťavňovač. Vodu s cukrem povařte krátce v hrnci. Přidejte vytištěné citróny a šťávu z moruší. Vařte asi 2 minuty a odstavte. Sirup je hotový, stačí ho nalít do lahví, uzavřít a skladovat na tmavém a chladném místě.

Zavařované moruše

Plody morušovníku mají příjemnou sladkou a svěží chuť, proto jsou vhodné i pro přípravu kompotů.

Suroviny

  • moruše
  • 1 l vody
  • 0,4 kg cukru
  • kyselina citrónová

Postup

  1. Umyté moruše si připravte do sklenic.
  2. Mezitím si uvařte sladký nálev z vody, cukru a kyseliny citrónové. Ještě horký naléváme do sklenic a uzavřeme.
  3. Sterilizujeme přibližně 15 minut při teplotě 90 stupňů. Sklenice pak otočte dnem vzhůru.
TIP: Výbornou kombinací je kompot moruše s rybízem či meruňkami.

Morušové víno

Milovníci vína, kteří preferují spíše sladké odrůdy, víno z moruší příjemně překvapí svojí lahodně sladkou chutí.

Suroviny

  • 1 l bílého vína (může být i červené, dle chuti)
  • 100 ml šťávy z moruše
  • skořice, hřebíček, badyán

Postup
Suroviny slijeme do skleněné nádoby a necháme odstát alespoň 2-3 týdny na tmavém a chladném místě. Aby bylo víno kvalitnější a mělo lepší chuť, doporučujeme vám víno alespoň jednou denně protřepat. Po stanoveném čase morušové víno přeceďte a uchovávejte v chladničce.

Lze je užívat ve formě šťávy nebo jako prášek. Moruše je možné také zmrazit.

Léčivé jsou také listy morušovníku. Obsahují minerální látky, třísloviny, glukózu, aminokyseliny. Pomáhají udržovat hladinu krevního cukru při cukrovce druhého typu, používají se jako obklady při hemeroidech, kožních problémech, na bolavé klouby, při bércových vředech a k omývání ran.

Kdo chce dodat své zahradě zajímavý vzhled, může si vysadit moruši. Jako exotický solitér bude přitahovat zrak kolemjdoucích.

Zdroj: global.flowers, eattheweeds.com, moruslondinium.org

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.