Kdy se sází cibule a jak ji sadit?
Cibule je součástí každé české kuchyně. Pěstování cibule je snadné a její […]
Praktické informace do života
Praktické informace do života
Máte rádi aktivní druh odpočinku? Potom bude péče o vlastní zahrádku pro vás to pravé. Při práci na zahradě si odpočinete a zároveň vám vypěstování si vlastní zeleniny a ovoce přinese velký užitek.
Doma vypěstované ovoce se s tím ze supermarketů nedá vůbec porovnat. Pokud jste zahrádkář – začátečník, musíte se toho hodně učit. Vypěstovat si vlastní borůvky, jablka, hrušky či rybíz chce trpělivost, ale upéct si bublaninu s ovocem z vlastní zahrady určitě stojí za to. Přinášíme vám praktické rady jak pěstovat jahody, kdy stříhat rybíz, jak pěstovat rakytník nebo k čemu využít moruše.
Jaké ovocné keře si vybrat a kdy sázet ovocné stromy? Pokud nemáte velkou zahradu, dnes si už můžete pořídit zakrslé ovocné stromy, které rovněž přinášejí velkou úrodu. V současnosti pěstitelé často zkoušejí vypěstovat citrony či melouny, které kdysi nebyly pro naše podbněbné pásmo typické, ale i to se časem mění.
Česnek, cibule, mrkev, petržel, hlávkové zelí či celer to jsou nejzákladnější druhy zeleniny, které si pěstují zahrádkáři doma a uskladňují na celou zimu.
Jak využít úrodu z vlastní zahrady? Ovoce můžete kromě zavařování a kompotů na zimu využít na džemy, velmi oblíbený je zejména jahodový džem nebo borůvkový džem. Zpracovat je můžete i na sirupy, výborně chutná například rybízový sirup. Šikovné hospodyňky může v letních měsících využít ovoce do koláčů, kdo by přece odolal bublanině s ovocem či švestkovému koláči.
Vybudovat si vlastní záhon na bylinky je velmi praktická věc, jelikož mají široké využití. Jako první vás asi napadne použít bylinky v kuchyni či uvařit bylinkový čaj. Pokud už v zahradě nemáte dostatek prostoru, umístit můžete bylinky na balkon, terasu nebo koneckonců květináč na bylinky vejdete také do interiéru kuchyně. Nejoblíbenější bylinky na pěstování jsou levandule, máta, mateřídouška, meduňka, pažitka, majoránka, plicník, rozmarýn, šalvěj, třezalka nebo podběl.
Cibule je součástí každé české kuchyně. Pěstování cibule je snadné a její […]
Česnek je součást naší kuchyně, přírodní antibiotikum i odpuzovač hmyzu. Velice snadno […]
Pěstování chilli papriček doma, pokud dodržíte pár jednoduchých postupů, není obtížné. Nepotřebujete […]
Moruše, plody morušovníku, jsou plné vitamínů B, C a minerálů. Nenáročné pěstování […]
Kanadské borůvky jsou pýchou každého zahrádkáře. Pěstování není náročné, splníte-li nároky na […]
Citronovník už nepatří jen do jižních zemí, sbírat jej můžete i u […]
Rakytník řešetlákový by neměl chybět na žádné zahradě. Bobule jsou zdrojem vitamínů, […]
Citron je díky svému vysokému podílu vitamínů a minerálů doslova zázrakem z […]
Jahody patří mezi velmi žádané ovoce, které milují snad všichni. Samozřejmě nejlépe […]
Angrešt je ovocný keř, který nechybí na zahradě asi žádnému zahradníkovi. Ovoce […]