Domácí udírna: Proč si ji pořídit a jakou si vybrat?

Milujete přípravu masa? Láká vás pořízení udírny? A proč ne. Chuť domácího uzeného masa, ryb, zeleniny a sýrů je s těmi, na které narazíte v supermarketech nesrovnatelná.  Jaké druhy udíren existují, jak se ovládají a která domácí udírna je nejlepší?

Zděná či dřevěná klasika

Klasikou, která se stále těší veliké oblibě, je typická udírna ve tvaru budky, kterou si vybudujete na své zahradě a někdy může být i součástí letní venkovní kuchyně.

  • Toto řešení je ideální, pokud máte spoustu prostoru, neboť se jedná o stavbu, která zabere dost místa.
  • Rozhodně není od věci si k jejímu budování přizvat odborníky, kteří zkontrolují, že nebude docházet k tepelným ztrátám. Těm se zamezí správnou izolací.
  • Příprava pokrmů v udírnách na dřevo je poměrně jednoduchá, pokud budete regulovat teplotu uzení správným přikládáním.

Tento typ udíren je ideální, pokud chcete udit ve velkém a máte spoustu místa.

Elektrická udírna

Další variantou udíren jsou udírny elektrické. Ty se vyrábí v různých velikostech – a ty malé jsou i dobře přenosné. Fungují na zcela jiném principu a k uzení se využívá teplo z topné spirály. Jsou ideální pro ty z vás, kteří mají rádi uzené potraviny, ale samotný proces uzení a přikládání je nebaví.

  1. Do elektrické udírny jednoduše vložíte maso, ryby, sýry či další produkty, které si přejete vyudit.
  2. Zmáčknete tlačítko, které spustí topné těleso.
  3. Přidáte brikety speciálně určené k uzení a jdete od toho.
Zdroj foto: Karel Bock / Shutterstock.com

Elektrické udírny se dále dělí na manuální a digitální. U manuální udírny si nastavíte teplotu a čas, a regulování teploty si hlídáte sami, zatímco u té digitální si veškeré proměnné navolíte a samotnému procesu uzení nemusíte věnovat pozornost.

Dokonce už se vyrábí i takové digitální elektrické udírny, které se dají propojit s vaším chytrým telefonem, a vy tak můžete udit na dálku.

A ještě jednou speciální vlastností všechny elektrické udírny disponují: můžete v nich potraviny udit studeným kouřem. Tuto metodu uzení můžete využít například při přípravě ryb či některých druhů uzenin.

Gril a udírna v jednom

Láká vás uzení, ale zároveň milujete grilování? Na gril i udírnu ale nemáte dostatek místa? Nemusíte být smutní. Existuje totiž jednoduché řešení: pořídit si gril kombinovaný s udírnou. Grily, které jsou vybaveny i funkcí uzení, jsou na dřevěné uhlí a brikety.

Nepřipravíte se tedy o skvělý gurmánský zážitek ani při „pouhém“ grilování, neboť právě díky uhlí a briketám získají pokrmy příjemné aroma a skvělou chuť. Tyto typy grilů svých vzhledem připomínají buď klasickou udírnu, nebo malou lokomotivu.

Jsou skvělé pro lidi, kteří nedisponují velkým prostorem na zahradě a rovněž si chtějí za jednu cenu dopřát dvojnásobné potěšení.

Zdroj foto: Aleksandrs Muiznieks / Shutterstock.com

Stolní udírna

Potřebujete si pořídit pouze přenosnou udírnu? Takovou, kterou jednoduše složíte a zase rozložíte, například někde u rybníka na rybách? Žádný problém. Výrobci udíren myslí i na rybáře, kteří si chtějí rybaření zpestřit přípravou čerstvě vyuzené ryby.

Přenosné udírny jednoduše převezete v autě a rychle je sestavíte a nachystáte k provozu a nemusíte se bát toho, že by se do nich vešla jen jedna malá ryba. Pro domácí uzení je škoda pořizovat si stolní udírnu, ale na cesty je ideální.

Správná a pravidelná péče je základ

Ať už se rozhodnete pro libovolnou udírnu, nezapomínejte se o ni správně starat. Tím prodloužíte její životnost a zajistíte si i výbornou chuť pokrmů. K čištění udíren vám postačí obyčejný hadr, houbička na mytí nádobí, teplá voda a krystalická soda. Udírnu čistěte důsledně po každém použití – a buďte při tom důkladní.

Vlastnit domácí udírnu vůbec není na škodu. Navíc pokrmy v ní připravené mají neodolatelnou chuť. Nabídka udíren na trhu je široká a vybere si každý kuchař.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.