Domácí chleba z droždí: Jak si upéct chléb krok za krokem

Domácí chleba má neodolatelnou vůni i chuť. Recept na domácí chleba je opravdu jednoduchý. Pokud toužíte péct si domácí pečivo, naučíme vás postup, který zvládnu i začátečníci.

Bez pečiva si řada z nás nedovede představit ani jeden den. Občas se může stát, že pečivo zapomeneme koupit, není však nic snazšího než si jej zkusit upéct doma.

Skutečně na tom nic není a ani k tomu nepotřebujete domácí pekárnu. Jak upéct ten nejlepší domácí chleba? Tenhle recept nadchne i úplné kuchařské amatéry.

Recept na domácí chleba patří k receptům, u kterých můžete popuzdit uzdu vaší fantazie a v kuchyni experimentovat. Vyzkoušet můžete různé druhy mouky. špaldovou, pšeničnou chlebovou mouku nebo žitnou. Do těsta také můžete přidat na zkoušku různé ingredience, např. bylinky, pepř, ořechy, semínka či vločky. Kůrku chleba můžete také posypat libovolnou přísadou, která vám je po chuti.

Jednoduchý domácí chleba z trouby

Důvodů, proč si upéct domácí chleba může být spousta. S naším receptem na domácí chléb z droždí ušetříte peníze a navíc si i skvěle pochutnáte. Vůně čerstvě upečeného chleba se vám bude linout celým bytem, se členy rodiny se pak zcela jistě budete hádat o to, kdo ukořistí patku ještě z teplého chleba. Vyzkoušejte tento velmi snadný recept a poznejte, že domácí chleba je ze všeho nejlepší.

Suroviny

  • 2 hrnky hladké mouky, popřípadě lze použít i žitnou chlebovou mouku,
  • 1,5 lžičky sušeného droždí,
  • 1,5 lžičky soli,
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • 1,5 hrnku syrovátky, lze nahradit i vodou,
  • podle chuti můžete do chleba přidat kousky cibulky, ořechů, semínek nebo třeba slaniny.

Postup

Dobrá rada: Vodu na kvásek dávejte vždy vlažnou, pokud by byla horká, chvíli počkejte a nechte ji mírně vychladnout.
  1. Všechny suroviny dejte do mixéru s hnětací metlou. Pokud chcete mít chléb ochucený, přidejte k surovinám i na drobno nakrájenou cibulku, kousky oříšků nebo třeba slaninu i cokoliv jiného podle chuti. Pak mixér zapněte a zpracujte těsto. To bude mít řídkou konzistenci, nelekejte se, protože přesně takto to má vypadat.
  2. Těsto necháme v nádobě a přikryjeme ho čistou utěrkou. Na teplém místě by těsto mělo poté kynout asi čtyři hodiny.
  3. Chléb budete péct v troubě, je v podstatě jedno, jakou nádobu zvolíte, může to být hrnec ale i zapékací mísa. Hlavní je, aby nádoba měla víko. Troubu předehřejte na 230 stupňů a pak do ní vložte i zvolenou nádobu i s víčkem. Musí se také nahřát a rozpálit.
  4. Nádobu pak vyndejte a opatrně do ní přendejte za pomocí stěrky vykynuté těsto na chléb. Pracujte opatrně, nádoba by měla být opravdu dokonale rozpálená.
  5. Nádobu s těstem přikryjeme a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme nejprve 30 minut, poté chléb odkryjeme a potřeme vodou. Znovu vložíme chléb do trouby a dopékáme dalších 15 minut.
  6. Ihned po upečení je důležité chléb vyndat z nádoby a položit jej na mřížku. Domácí chleba totiž musí zhládnout i zespodu. Kdyby tomu tak nebylo, mohl by se zapařit, což určitě nechcete.
  7. Domácí chléb ze sušeného droždí je hotov. Po vystydnutí chléb teprve začneme krájet. Dobrou chuť!
Jak zjistím, zda je chléb upečený? Nejlepší zkouškou je zaklepat na spodek chlebíku. Je-li chléb hotový, bude vydávat dutý zvuk.

Tip: Pokud pečete chléb poprvé, zvolte si za nádobu nejlépe starý velký hrnec. Může být smaltovaný, ale úplně nejlepší je hrnec litinový. Napoprvé ale může být oříšek samotné přendávání těsta do rozpálené nádoby. Na to existuje jeden skvělý trik. Těsto můžete nechat vykynout na pečícím papíru a s jeho pomocí pak těsto dát přímo do hrnce. Jednoduše papír uchopíte za konce a dáte jej i s těstem do nádoby. Budete tak mít jistotu, že těsto do hrnce přenesete úplně celé.

těsto na domácí chleba
Zdroj foto: SpeedKingz / Shutterstock.com

Domácí chleba bez hnětení

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml vody
  • 4 g sušeného droždí
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli

Postup

  1. Do mísy nasypte mouku, do středu dulku vložte droždí. Na kraj nasypte sůl, tak aby se hned nedotýkala droždí. Dále přidejte kmín, nejlépe drcený, vlažnou vodu. Všechny promíchejte vařečkou tak, aby se všechny suroviny spojily. Misku s těstem zakryjte utěrkou a nechte v kuchyni nebo u radiátoru kynout. Těsto kyne přibližně 12 hodin. Nejlepší je připravit si těsto večer a ráno máte chléb připravený přímo na pečení.
  2. Po vykynutí vyklopne těsto na desku posypanou moukou. Lepkavé těsto natáhněte jako placku. Nejideálnější výška těsta je přibližně 2 – 4 cm.
    Nyní těsto párkrát přeložte. Postupujte tak, že horní část těsta přeložte směrem do středu a rovněž i spodní část. Také pak těsto přeložte zprava i zleva. Avšak způsob překládání není až tak důležitý, těsto můžete klidně pouze zpracovat a vytvarovat. Vložte do misky nebo šátku a nechte ještě 30 minut podkynout.

  3. Troubu nastavte na 230 stupňů. Připravenou nádobu (pekáč, zapékací mísa, smaltovaný hrnec, litinový hrnec s pokrývkou) vložte na 20-30 min. do trouby k vyhřátí. Těsto pak vložte do rozpáleného hrnce a posypte kmínem. Těsto hned zavřete, a dejte péct na 30 min. Následně pečte bez pokrývky ještě 15-20 min. To pomůže chlebíčku, aby měl krásnou a křupavou kůrku. Po mírném ochladnutí dejte chléb na mřížku a nechat vychladnout.

    Pozor! Povrch chleba neposypejte solí, protože by zvlhl a kůrka by pak nebyla dokonale křupavá.

Domácí chleba s křupavou kůrkou

Křupavou kůrku na chlebu milujeme všichni – jak ale dosáhnout toho, aby i váš domácí chleba dokonale křupal na povrchu? Nejdůležitější je vlhkost při pečení. Právě proto se domácí chleba před dopečením ještě potírá vodou. Někdo však dává malou misku s vodou přímo do trouby, aby byla kůrka skutečně křupavá, tak jak to má být.

Pomoci vám ale může i keramická bochníková forma na pečení chleba. Nejenže bude mít chléb pak krásný tvar, přesně jako má bochník chleba v obchodech, ale tato speciální forma se postará i o rovnoměrné upečení chleba ze všech stran a po celou dobu pečení udrží v troubě původní vlhkost, která se z těsta během pečení odpařuje.

recept na domácí chleba
Zdroj foto: Masson / Shutterstock.com

Chyby při pečení chleba

Pečení chleba není žádná alchymie, avšak trochu trpělivosti je třeba mít. Chcete-li přeskočit fázi pokus-omyl, je dobré, pokud si před samotným pečením nastudujete pár rad a chyb, které se často při pečení chleba dělají.

Nízký chléb, který nenarostl

  • Chléb se rozteče na placku tehdy, pokud příliš dlouho kvasil v ošatce, proto zkraťte dobu finálního kvašení.
  • Chybou je i nesprávná velikost šátku. Pokud dáte do velkého šátku málo těsta, zůstane na spodu jako placka a chléb bude placatý.
  • Příliš mnoho vody – je-li těsto až moc hydratované, rozteče se. Recepty, které mají více vody pečte v janském skle.

Kyselý chléb

  • Pokud bude závěrečné kynutí příliš dlouhé, způsobí to nejen to, že chléb bude placatý, ale také výrazně kyselý.

Velké praskliny v chlebu

  • Jsou způsobeny tím, že plech byl před pečením málo rozehřátý. Méně vhodné pro pečení jsou také tenké plechy.
  • Kůrka chleba praská i tehdy, byl-li chléb málo vykvašený, proto mu dopřejte v ošatce dostatek času a nezapomeňte ho nařezat na povrchu před pečením.
  • Chléb umí prasknout i tehdy, bylo-li těsto špatně zakryto a obsychalo.

Hutný chléb, který nedýchá

  • Je-li chléb příliš hutný, jedná se o malou hydrataci těsta. Pokud jste během hnětení přidali hodně mouky, s těstem s vámi zřejmě dobře pracovalo, avšak po upečení zůstává chléb hutný, není pěkně nadýchaný.

Pokud vás pečení domácího chleba popadlo za srdce, klidně můžete pokročit na vyšší level a naučit se péct domácí kváskový chleba. Pro ty, kteří milují vůni chleba, ale nemají na něj tolik času, určitě doporučujeme domácí pekárnu, která udělá práci za vás a vy si jen vychutnáte báječnou chuť. Jednoduchý chléb z domácí pekárny je rovněž voňavý, s příjemnou vůní a křupavou kůrkou.

Zdroj: recipetineats.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.