Měkké vánoční perníčky – Snadný recept v troubě
Vánoční perníčky, jejich vůně a chuť jsou největší klasikou Vánoc. Bez nich by to nebylo ono. Přinášíme vám recept na vánoční perníčky hned měkké po vytažení z trouby.
Bez vánočních perníčků by to nebyly Vánoce, ty prostě na stole být musí. Připravte si perníčky, které vás ohromí nejen svou chutí, ale také příjemnou medovou vůní.
Věděli jste, že historie perníčků sahá až do starého Egypta, kdy se perník používal při léčbě zažívacích potíží? Dnes jsou vánoční perníčky neodmyslitelnou součástí vánočního cukroví. Nechte se inspirovat receptem, který uvítá mnoho z nás, protože všichni chceme, aby byly vánoční perníčky měkké hned.
Recept na vánoční perníčky
Tento tradiční recept na vánoční perníčky není náročný na suroviny ani na přípravu.
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 perníkový prášek do pečiva
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 celá vejce
- 75 g Hery
Postup přípravy
- Než se pustíte do přípravy těsta, vytáhněte potřebné ingredience z lednice, aby dostaly pokojovou teplotu.
- Mouku, cukr, sodu, prášek do pečiva a skořici prosejte, přidejte ostatní suroviny a zpracujte v těsto.
- Těsto na perníčky by mělo být kompaktní, nemělo by se lepit.
- Hotové těsto zabalte do strečové fólie a dejte do lednice alespoň na 3 hodiny odpočinout.
- Po třech hodinách těsto z lednice vytáhněte a nechte ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.
- Těsto si rozdělte na poloviny, vyválejte plát a vykrajujte vámi požadované tvary – těsto by mělo být silnější, ideálně 0,8 mm.
- Tvary pokládejte na vymazaný plech máslem nebo vyložený pečicím papírem.
- Plech s perníčky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 160 stupňů asi 10 minut – záleží na každé troubě, jakmile začnou kraje růžovět, perníčky jsou hotové.
- Po vytažení perníčky potřete rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout.
- Uchovávejte v chladu.
Vánoční perníčky by se měly péct 8 – 10 minut. Nikdy je nepečte déle, protože zůstanou velmi tvrdé a pak už nezměknou. Raději je vyjměte dříve a nechte ještě chvíli dojít na plechu.
Většina zkušených cukrářek a hospodyněk doporučuje péct perníky na teplotě 160 až 180 stupňů, v závislosti na vaší trouby. Spíše doporučujeme nižší teplotu, tedy 160 stupňů a péct je o minutku déle, nezůstanou tak vyschlé a tvrdé.
Základem pečení je odleželé těsto. To nechte odpočinout v chladničce alespoň 3 hodinky, klidně však můžete i celou noc. Potom válejte těsto pokojové teploty, ne přímo z chladničky. Tloušťku můžete zvolit podle toho, že máte raději tlustší nebo tenčí perníky. Neměly by být však tenčí než 0,5 mm.
Jak vylepšit vánoční perníčky?
- Abyste se ujistili, že perníčky budou měkké, můžete k nim přidat rozkrojené jablko.
- Perníčky během pečení hlídejte, nesmí se přepéct, byly by tvrdé. Proto je ideální teplota pečení 160 stupňů.
- Pro výraznější chuť perníčků můžete přidat i čajovou lžičku perníkového koření.
- Pro výraznější chuť i barvu použijte do perníčků med lesní.
- Aby se vám vánoční vykrajovátka na perníčky nelepila k těstu, před vykrojením je obalte v mouce.
- Žádný recept na vánoční perníčky se neobejde bez perníkového koření, které si můžete buď koupit, nebo doma umlít na mlýnku.
Perníčky vánoční byste měli péct jako první, takže začátek prosince je pro ně ideální doba.
Nejlepší je skladovat je v kovové nebo plastové uzavíratelné nádobě. Přidat do ní můžete i rozkrojené jablko, které však pravidelně kontrolujte, aby nezačalo hnít.
Do perníčků můžete přidat pravou mletou skořici, badyán nebo perníkové koření.
Zdobení vánočních perníčků
Součástí přípravy je i zdobení vánočních perníčků. Jestliže patříte mezi začátečníky, bílková poleva na perníčky je pro vás ideální. Pomocí této polevy se naučíte perníčky zdobit. Ti pokročilejší si libují v honosnějším stylu zdobení, a to za pomoci barevných polev.
Zdobení perníčků jistě ocení i vaše děti, u kterých se rozhodně fantazii meze nekladou. Pořiďte jim speciální jedlé fixy, pomocí nichž bude zdobení zábavou. Perníčky můžete také dozdobit různými ozdobami jako je pufovaná rýže, třpytky, barevné kuličky nebo ozdoby z jedlého papíru.
Polevy na vánoční perníčky
Mezi nejtradičnější polevy ke zdobení perníčků patří bílková poleva.
Tradiční bílková poleva na perníčky
Jak se dělá bílková poleva na perníčky se dozvíte v následujícím receptu:
Ingredience
- 200 g cukru moučka
- 1 bílek
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si připravte cukr. Moučkový cukr prosejte klidně i 2-krát nebo 3-krát, důležité je, aby neobsahoval hrudky.
- Bílek pokojové teploty začněte šlehat ruční metličkou, a postupně začněte přidávat i prosátý moučkový cukr.
- Pokud je poleva příliš hustá, můžete ji naředit skutečně malým množstvím citronové šťávy.
Bílková poleva se solamylem
Mezi další známé bílkové polevy patří ta s obsahem solamylu.
Ingredience
- 150 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička solamylu
- 1 bílek
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Postup přípravy
- Stejně jako v předchozím receptu, i v tomto případě všechny sypké suroviny několikrát prosejte přes síto.
- Do bílku postupně zašlehávejte sypké suroviny a citronovou šťávu.
- Šlehejte dostatečně dlouho, dokud nebude poleva krásně bílá a krémová.
- Polevu si můžete také různě upravit, přidáním barviva docílíte požadované barvy. Pokud vás obyčejná bílková poleva nudí, připravte si polevu pomerančovou nebo kakaovou.
Tip: Zdobení perníčků bílkovou polevou nemusí být obávanou záležitostí, důležitá je správná konzistence polevy, která mnohé usnadní. Tu pravou konzistenci poznáte tak, když zvednete metličku, měly by z ní trčet špičky polevy. V žádném případě poleva nesmí stékat.
Každý má svůj tajný recept na nejlepší perníčky, které se v rodině zřejmě dědí z generace na generaci. Máte i vy svůj dlouholetý ověřený recept na medové perníčky nebo zkoušíte každý rok nějaký nový recept?
Zdroj: taste.com.au, bbcgoodfood.com
Vyzkoušejte další recepty
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.